Celeriac soup w/Apples, Kalamati, orange and lemon zest . Суп из сельдерея с яблоками, оливками и цедрой апельсина и лимона

Решила сегодня поэкспериментировать с супом из сельдерея. Вообще я не особый любитель данного супа, потому что вкус мне кажется никаким, слишком молочным и вообще безвкусным, но у меня в холодильнике как раз лежал сельдерей вместе с корнем и засыхал, поэтому чтобы не выбрасывать эту полезность я решила придумать свой собственный супчик. Результат меня очень порадовал и теперь суп из сельдерея один из моих любимчиков, а буквально 4 месяца назад я думала что суп из сельдерея никогда не будет появляться на моем столе)

Couple months ago I thought that I never will eat celery soup again:) when I cooked it previous time I was so disappointed with blind and very milky taste of it. But today when I was thinking what to cook for dinner I knew that we have celeriac and celery which is getting faded and I need to use it otherwise we just can waste this healthy vegetables. And I decided to try to make celery soup but with some my own recipe. I did:) and I was really surprised and happy with the result, the flavour turned rich and aromatic. So now its definitely one of my favourite soups.

IMG_6727

Ингредиенты: на 4-6 человек, время приготовления 45 минут

Корень сельдерея 1 небольшой, стебли сельдерея вместе с листьями 4 шт, яблоко -1 шт, лук репчатый – половинка, оливки Каламати очищенные от косточек – 3 шт, цедра с половинки лимона и половинка маленького апельсина, красный перец порошок по вкусу, соль, черный перец по вкусу, оливковое масло, розмарин – 1 маленькая веточка, тимьян 3-5 маленьких веточек, куркума (турмарик) 1/4 ч ложки, пажитник – щепотка, лавровый лист – 2 листика, чеснок – 2 зубчика, мука 2 ст ложки, овощной бульон 3 -4 стакана.

Делаем:

В кастрюле на оливковом масле обжарить на маленьком огне репчатый лук пока он не станет полупрозрачным минут 5-10, чуть чуть посолить, всыпать порезанный чеснок, добавить куркумы, красный перец, цедру лимона и апельсина, листики розмарина и тимьяна, пажитник, оливки и еще потушить чуть меньше минуты. Затем всыпать порезанный корень сельдерея, стебли сельдерея вместе с листьями и порезанное яблоко, влить овощной бульон 2-3 стакана так чтобы овощи были слегка закрыты, переключить огонь на средний и оставить вариться минут 20-25. Затем в стакане развести стаканом бульона 2 ст ложки муки и влить в суп, оставить еще на минут 5 пока бульон не станет как жидкая подливка. Смотрите чтобы ко дну ничего не пригорело. Как только овощи приготовятся вылить суп в блендер и взбить до однородной массы, при необходимости добавьте еще бульона. Вернуть суп в кастрюлю, добавить соль перец по вкусу. Подавать в горячих чашках, полив оливковым маслом, смесью семечек и например авокадо. У меня овощное “мясо”, которое я делаю сама.

IMG_6750

Ingredients: servings 4-6 people, time 45 mins

Celeriac small diced-1, celery roughly chopped- 4 stalks with leaves, apple roughly chopped – 1, red onion roughly chopped- half, rosemary 1 small stem, thyme 3-4 small stems, Kalamati olives pitted – 3 pcs, zest from half of a lemon and half of a very small orange, red chile pepper flakes by taste, freshly ground black pepper, salt by test, turmeric 1/4 tsp, fenugreek pinch, bay leaves – 2pcs, garlic minced – 2 cloves, all purposes flour – 2 tbsp, vegetables stock – 3-4 cups.

Direction:

In a deep pan sweat half of red onion until translucent, add minced garlic, turmeric, fenugreek, olives, zest of a lemon and orange, leafes of rosemary and thyme, red chile flakes and sweat for 30 seconds or so. Then add celeriac, apple and celery, add vegetables stock 2-3 cups to slightly cover all vegetables and leave them simmering for 20-25 minutes. In a cup mix flour with 1 cup of vegetables stock and then pour it into soup and leave it for 5 more minutes or until vegetables are ready, mix time to time to prevent from scorching. When vegetables are ready transfer them to a high speed blender and mix until smooth, add more stock if needed.  Serve in a hot plate topped with seeds mix, parsley and drizzle with olive oil.

Advertisements


Categories: Recipes

2 replies

  1. This looks delicious

  2. I love cooked vegetables all blended together in a soup, especially for cold days… this one looks very tasty Oxana xox

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: